Rentar-se les mans correctament pot evitar més de 200 malalties. Està demostrat que amb una bona higiene de les mans evitem la propagació de malalties gastrointestinals, respiratòries i intoxicacions alimentàries en general. Per aquest motiu és tan important crear espais de treball i entorns saludables, i fomentar uns bons hàbits d'higiene.
Diversos estudis mostren com les mans actuen de vector en la transmissió d'infeccions, bé contaminant les superfícies que desprès tocaran els mateixos malalts, o bé al tocar superfícies o objectes contaminats i després els malalts sense haver fet una higiene prèvia.
L'acció per evitar que les mans actuïn com a vector, sobre la qual hi ha més proves científiques, i que es recomana amb més freqüència, és la higiene de les mans. Bé amb l'ús d'aigua o sabó, o bé amb la fricció de les mans amb preparats de base alcohòlica.
La higiene de les mans és clau per a la seguretat del pacient en la reducció d'infeccions relacionades amb l'assistència sanitària (IRAS). Cada any, milers de persones arreu del món es veuen afectades per infeccions evitables i sovint multiresistents als antimicrobians. Les IRAS són un dels esdeveniments adversos més freqüents, però l'evidència científica demostra que amb una pràctica d'higiene de les mans adequada això es pot corregir.
A escoles i guarderies, sovint els alumnes treballen amb les mans; comparteixen objectes; juguen amb sorra o simplement es freguen una ferida o es posen els dits a la boca. Això fa que les mans concentrin una gran quantitat de brutícia i microbis i que suposin una zona de perill de contagis.
Alhora, convertir en una rutina l'acte de rentar-se les mans abans de menjar o de manipular aliments i, per descomptat, després d'anar al servei, és la millor manera d'inculcar als nens un hàbit d'higiene que els protegirà durant tota la seva vida.