L’activació d’algunes àrees cerebrals podria predir l’èxit de la teràpia psicològica en persones amb trastorns d’ansietat, segons un estudi
L'estudi "Neural predictors of cognitive-behavior therapy outcome in anxiety-related disorders: a meta-analysis of task-based fMRI studies", publicat a la revista científica Psychological Medicine, una de les revistes més prestigioses en el camp de la psiquiatria i la psicologia, suggereix que l'activació d'algunes àrees cerebrals podria predir l'èxit de la teràpia psicològica en persones amb trastorn d'ansietat. L'estudi ha comptat amb la participació de Daniel Vega, investigador del Grup de Recerca en cognició, emoció i psicopatologia del Servei de Salut Mental del Consorci Sanitari de l'Anoia.
La recerca consisteix en un meta-anàlisi de 17 estudis previs que van avaluar a 442 persones que patien trastorns d'ansietat amb ressonància magnètica funcional -un tipus de prova que permet mesurar l'activitat cerebral davant certs estímuls, en temps real-. Les conclusions de l'estudi suggereixen que l'activació d'algunes regions fronto-insulars i fronto-límbiques davant la realització de determinades tasques, s'associa amb una major probabilitat d'èxit de la teràpia cognitivo-conductual, que és la teràpia de primera elecció en la majoria de trastorns d'ansietat. Aquesta troballa, aporta noves dades pel desenvolupament de tractaments personalitzats per a persones que parteixen aquest tipus de trastorns.
L'estudi ha estat realitzat per investigadors de centres de referència a nivell internacional, com l'Hospital Clínic, la Universitat de Minho (Portugal), l'Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS), l'Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), la Universitat de Barcelona, el Parc de Salut Mar de Barcelona, la Universitat de Melbourne (Austràlia), la Universitat Autònoma de Barcelona i el Consorci Sanitari de l'Anoia.