El XVI Workshop de Salut Mental i Addiccions de l’Anoia reuneix més de 150 professionals per reflexionar sobre el paper de la família en els trastorns de salut mental
Més de 150 persones han participat al XVI Workshop d'actualització en Salut Mental i Addiccions, organitzat pel Servei de Salut Mental i Addiccions del Consorci Sanitari de l'Anoia (CSA). Enguany sota el títol "Famílies i Salut Mental" l'organització ha volgut reflexionar sobre el paper de la família en els trastorns de salut mental de la mà d'experts d'arreu del país. La jornada ha tingut lloc el divendres 17 de novembre al Museu de la Pell d'Igualada, esgotant l'aforament disponible i, uns dies abans, el dia 10 de novembre al Centre Cívic Nord, es van celebrar els tallers dirigits a professionals.
La taula inaugural ha comptat amb la presència d'Ignasi Riera, gerent del Consorci Sanitari de l'Anoia (CSA); Pere Camps, regidor de Promoció Cultural i Relacions Institucionals de l'Ajuntament d'Igualada en representació de l'alcalde d'Igualada; Irene Abad, gerent de la Regió Sanitària Penedès; i Josep Checa, director del Servei de Salut Mental i Addiccions del CSA.
El gerent del CSA, Ignasi Riera, ha subratllat que el tema que centra aquest any el Workshop és molt rellevant "perquè l'àmbit de salut mental va ser el primer camp de coneixement en incloure les famílies dins el model assistencial i segurament el reconeixement d'aquest rol actiu dins el model d'atenció sigui exportable al model assistencial d'altres àrees i serveis assistencials".
Per la seva banda, el psiquiatre Josep Checa, director del Servei de Salut Mental i Addiccions del CSA, ha introduït la importància del vincle familiar en els trastorns de salut mental: "per biologia, els humans existim i subsistim interconnectats (...) Qui s'encarrega de cuidar-nos juga un paper central en el nostre desenvolupament físic i psicosocial. La seva influència ens acompanya fins consolidar (o no) una autonomia plena i més enllà. Al llarg de la nostra vida, el vincle familiar és clau en la promoció i el deteriorament de la salut", ha apuntat Checa.
El Workshop ha ofert cinc ponències i un taller a càrrec d'experts de primer nivell que han girat al voltant d'aquest vincle familiar, amb diferents visions: en primer lloc, la família com a recurs pràctic i emocional, la font primària d'on obtenir suport per tenir cura dels malalts; en segon lloc, la família com un desgast, és a dir, quan s'esgota o es veu superada per l'impacte o les repercussions del trastorn d'algun dels seus membres; en tercer lloc la família com a condicionant, quan apareixen condicions genètiques i herències pernicioses en determinats models familiars, que són deficitaris; i en darrer lloc la família com a factor promotor o perpetuador del patiment i dels trastorns mentals en l'estructura i en la dinàmica familiar.
La primera ponència ha estat a càrrec del Doctor en Psicologia i psicoterapeuta Manuel Villegas, que ha parlat sobre el procés de formació de la consciència moral en el context familiar durant la infància i l'adolescència. Tot seguit, la psiquiatra i psicoterapeuta, Doctora en Psicologia, Iolanda D'Ascenzo, ha fet una ponència sobre psicoteràpia familiar en el Trastorn Límit de la Personalitat. Finalment, ha tingut lloc la taula rodona, amb les intervencions de Yolanda Quiles i Mª José Quiles, professores titulars del Departament de Ciències del Comportament i Salut de la Universitat Miguel Hernández (Elx) amb la ponència "L'Echomantra: Programa d'intervenció per a familiars i pacients amb un trastorn alimentari"; les professores i investigadores de la Universitat Ramon Llull, Teresa Pretel i Anna Vilaregut, que han explicat el projecte TEAmFAM, sobre l'abordatge familiar en el Trastorn de l'Espectre Autista; i Montse Nicolàs, Infermera especialista en Salut Mental i Grupanalista per la Universitat de Deusto, amb la ponència "L'experiència dels Grups Multifamiliars dins la xarxa pública de Salut Mental".
D'altra banda, el taller del dia 10 de novembre "Atendre i acompanyar les pèrdues de les famílies" va anar a càrrec de la psicòloga especialista en l'acompanyament a processos de malaltia i dol, Cristina Llagostera.
El Workshop d'actualització en Salut Mental i Addiccions del Consorci Sanitari de l'Anoia és possible gràcies a la feina del comitè organitzador, format per Ada Alabau, Antònia Moreno, Irene Ballesteros, Gina García, Marcel Carner, Cintia Puga, Aïda Carrillo, Judith Tauste i Josep Checa. També gràcies al comitè científic que integren Mariona Baltà, Imma Marrugat, Joan Beumala, Luïsa Sáez, Josep Checa, Sílvia Soler, Fulgencio Corón, Gemma Solsona i Vanessa Cortí.