La Unitat de Fractura Osteoporòtica de l’Anoia rep el primer premi FEIOMM-UCB-AMGEN per la seva tasca investigadora en la prevenció de fractures i caigudes per fragilitat

La Unitat de Fractura Osteoporòtica de l'Anoia (FLS Anoia), integrada pel Consorci Sanitari de l'Anoia (CSA), la Fundació Sanitària Sant Josep (FSSJ) i l'Institut Català de la Salut a l'Anoia, ha estat guardonada amb el primer premi de la beca FEIOMM-UCB-AMGEN, de la Fundación Española de Investigación Ósea y del Metabolismo Mineral, dotat amb 3.000 euros. Aquest premi reconeix la tasca investigadora de la FLS Anoia, per la publicació d'un article sobre el cost-efectivitat de les FLS a Catalunya en el Journal of Health Quality Research i per la defensa de quatre comunicacions orals de l'Escola de Prevenció de Fractures i Caigudes (EPFiC) al juliol d'enguany. El premi, que va recollir la co-cordinadora de la FLS Anoia, Dolors Grados, es va lliurar en el marc del XXVIII Congrés de la Sociedad Española de Investigación Ósea y del Metabolismo Mineral (SEIOMM) el passat 8 de novembre a Oviedo.

La FLS Anoia, creada el 2010, és una iniciativa conjunta entre el Consorci Sanitari de l'Anoia (CSA), la Fundació Sanitària Sant Josep (FSSJ) i l'Institut Català de la Salut a l'Anoia (ICS). Té com a objectiu oferir una atenció integral als pacients amb fractures osteoporòtiques i caigudes mitjançant un model coordinat, multinivell i multidisciplinari, que inclou professionals de geriatria, reumatologia, traumatologia, rehabilitació, medicina de família, odontologia, farmàcia, fisioteràpia, teràpia ocupacional, nutrició i infermeria de les diferents entitats sanitàries de l'Anoia.

Amb un enfocament integral, la unitat treballa per garantir que els pacients que han patit una fractura per fragilitat òssia rebin el diagnòstic, tractament i seguiment adequats per prevenir una nova fractura. Gràcies a aquest model, la FLS Anoia ha aconseguit reduir un 40% les fractures majors, com les de maluc, pelvis, vèrtebra i húmer, beneficiant la salut dels pacients i disminuint la càrrega sobre el sistema de salut. Així mateix, treballant la vessant de la prevenció de caigudes en l'escola de prevenció de fractures i caigudes (EPFiC), la FLS Anoia està aconseguint revertir els estats de fragilitat que impacten en la davallada de la funcionalitat de les persones ateses.

Participació al congrés nacional de la SEIOMM

La FLS Anoia, representada en aquest congrés pels serveis de Geriatria i Reumatologia del Consorci Sanitari de l'Anoia (CSA), va presentar 7 pòsters que van posar en valor la feina de la unitat. Concretament hi van assistir el  cap de l'àmbit d'Atenció Intermèdia del CSA, Andrés Gamboa, el geriatre Christian Alvarado, la cap del Servei de Reumatologia del CSA, Dolors Grados i metges residents dels diferents serveis.