La psicosi incipient centra el XVII Workshop de Salut Mental i Addiccions de l’Anoia, amb més de 140 professionals assistents

El passat divendres 13 de desembre, el Museu de la Pell d'Igualada va acollir el XVII Workshop d'actualització en Salut Mental i Addiccions, organitzat pel Servei de Salut Mental i Addiccions del Consorci Sanitari de l'Anoia (CSA). Amb el títol "Psicosi: el gran repte de la integració", la jornada va reunir més de 140 professionals de l'àmbit sanitari, social i educatiu, que van reflexionar i compartir coneixements sobre la detecció i el tractament de la psicosi, un dels principals trastorns mentals greus. Uns dies abans, el dia 22 de novembre al Centre Cívic Nord d'Igualada, es va celebrar el taller dirigit a professionals, centrat en els grups multifamiliars com a recurs terapèutic.

El Workshop ha tingut el propòsit de compartir amb professionals de diferents àmbits les dificultats que sorgeixen en la detecció, en el trajecte per iniciar tractament, en el propi procés de teràpia i en la recuperació dels pacients. "Aquests objectius només poden plantejar-se des de la implicació de les persones afectades, del seu entorn pròxim i del conjunt de la xarxa comunitària", apunta el Director del Servei de Salut Mental i Addiccions del CSA, el Dr. Josep Checa.

La taula inaugural ha comptat amb la presència del Director del Servei de Salut Mental i Addiccions, el Dr. Josep Checa, el regidor de relacions institucionals de l'Ajuntament d'Igualada, Pere Camps, la gerent de la Regió Sanitària Penedès, Alba Brugués, i el gerent del Consorci Sanitari de l'Anoia, Ignasi Riera, que va posar de manifest la importància de la detecció precoç i la integració de l'atenció entre diversos dispositius per millorar el pronòstic i atenuar o prevenir l'impacte dels primers episodis.  Riera va traslladar, també, la importància de cuidar i liderar bé els equips i va aprofitar per agrair al Dr. Checa la seva tasca al capdavant d'aquest servei durant aquests anys "amb lideratge, mantenint la raó de ser, sent innovadors, atractius, resolutius i amb una estratègia clara, fins i tot davant les adversitats i les situacions socials complexes que hem viscut en els darrers anys".

Per la seva banda, la gerent de la Regió Sanitària Penedès, Alba Brugués, va posar l'accent en la importància d'aquest abordatge compartit de la salut mental, que ens permet afavorir el contínuum assistencial i va destacar l'aprovació, recentment, del Pacte Nacional de Salut Mental i l'impuls del seu desplegament que canviarà l'aproximació en el tractament de la salut mental i millorarà la coordinació entre tots els agents implicats.