Creix el nombre de consultes que rep el Comitè d’Ètica Assistencial de l’Anoia

El Comitè d'Ètica Assistencial de l'Anoia (CEA) ha tancat el 2024 amb un increment en les consultes, que ajuda a consolidar el seu paper com a espai de debat i assessorament sobre dilemes ètics en la pràctica assistencial. Aquest 2024, el comitè ha rebut un total de nou consultes, de les quals sis han estat valorades en profunditat, abordant casos de diferents especialitats com Salut Mental, Medicina Interna, Pediatria i Ginecologia. Durant l'any 2023, el CEA va avaluar un cas, i l'any 2022 quatre casos.

Aquest augment de consultes reflecteix una major sensibilització dels professionals envers l'ètica assistencial. En aquest sentit, destaca l'impacte positiu de la 4a Jornada de Bioètica, celebrada al març amb el títol "Reptes bioètics de les generacions digitals", que va fomentar la participació i el debat entre els assistents. Els bons resultats de la jornada han reforçat la posició del CEA com a espai clau per a la reflexió ètica al CSA.

Un comitè més accessible i actiu

Un dels objectius del 2024 ha estat millorar l'accessibilitat al comitè. Tot i l'augment de consultes, s'ha detectat que alguns professionals troben dificultats per saber com contactar amb el CEA. Per això, s'ha elaborat una enquesta sobre accessibilitat que es llançarà el primer semestre de 2025 per conèixer millor les necessitats dels professionals i optimitzar els circuits de consulta.

Formació en bioètica

La formació en bioètica ha estat un altre dels eixos del 2024. S'han actualitzat les metodologies formatives per als residents, incorporant-hi més casos pràctics, i s'ha dut a terme una formació específica per als professionals interessats en l'ètica assistencial amb l'Institut Borja de Bioètica.

Com i quan contactar amb el CEA?

El Comitè d'Ètica Assistencial de l'Anoia és un espai de suport per ajudar els professionals en la presa de decisions en situacions de conflicte ètic. Qualsevol professional pot fer una consulta sobre un cas clínic amb implicacions ètiques. Per facilitar aquest procés, a principis del 2025 es reforçarà la informació sobre els circuits d'accés al CEA.

Per a qualsevol consulta, podeu contactar amb el CEA a través del correu electrònic cea(ELIMINAR)@csa.cat  o consultar els referents dins de cada servei.

El Comitè d'Ètica Assistencial també ofereix consultes als usuaris. En aquest cas, per contactar-hi cal fer-ho a través de la Unitat d'Atenció al Ciutadà d'alguna de les institucions que en formen part.

El Comitè d'Ètica Assistencial de l'Anoia

El Comitè d'Ètica Assistencial de l'Anoia (CEA) és un espai de diàleg i consulta adreçat tant als professionals sanitaris com a les persones usuàries dels serveis de salut, amb l'objectiu de facilitar el discerniment ètic davant de situacions complexes que poden generar conflictes de valors. Sovint, aquests conflictes van més enllà de l'àmbit individual, i és en aquests casos on el Comitè esdevé una eina clau per ajudar en la valoració i la presa de decisions.

El Comitè d'Ètica Assistencial de l'Anoia està integrat per professionals del Consorci Sanitari de l'Anoia, la Fundació Sanitària Sant Josep, el Consorci Sociosanitari d'Igualada i l'Institut Català de la Salut a l'Anoia.